joi , 30 mai 2024
Home / Promovate / Hrana pentru Animale

Hrana pentru Animale

Ce sunt probioticele?

Tradus mot a mot din limba greaca, cuvantul probiotic inseamna „pentru viata”.  In articolele de specialitate se foloseste adesea sintagma de „bacterii benefice” sau de „bacterii prietenoase” ori de cate ori dorim sa ilustram efectul acestor microorganisme asupra sanatatii.

Probioticele sunt acele bacterii bune ce mentin starea de sanatate a organelor si tesuturilor pe care le colonizeaza, acestea aflandu-se in mod normal la nivelul tractului gastro-intestinal, in cavitatea orala, in vagin, in cavitatea nazala, organe respiratorii si chiar si la nivelul pielii.

Daca aruncam o scurta privire asupra acestor localizari, ne dam seama cu usurinta ca de fapt probioticele sunt un fel de zid de aparare pentru aceste organe si tesuturi expuse virusilor si bacteriilor daunatoare.

Principalele efecte ale probioticelor asupra sanatatii cainelui sunt urmatoarele:

1. Regleaza tranzitul intestinal, miscarile intestinale, au un impact deosebit in tratarea proceselor digestive anormale, indeosebi in reducerea diareei

Diareea apare de regula atunci cand flora intestinala proprie, a catelului sufera modificari majore. In aceasta situatie in lipsa unei digestii corespunzatoare, alimentele ingerate sufera procese fermentative intense care au ca rezultat o asimilare necorespunzatoare a nutrientilor atat datorita tranzitului intestinal accelerat cat si din cauza lipsei sau scaderii microorganismelor raspunzatoare de digestie si asimilare.

Probioticele restabilesc nivelurile bacteriene benefice din intestine, permitand ca hrana sa fermenteze in mod normal, restabilesc tranzitul intestinal si asimilarea optima a nutrientilor.

2. Reduc inflamatia de la nivelul intregului organism

Probioticele reduc procesele inflamatorii de la nivelul intregului organism prin scaderea permeabilizarii membranei intestinale, limitand astfel trecerea alergenilor si a substantelor raspunzatoare de inflamatii in circulatia sanguina.

Studii in derulare demonstreaza eficienta probioticelor in stoparea infectiilor urinare prin reducerea conditiilor favorabile inmultirii si colonizarii microorganismelor patogene la nivelul tractului urinar.

3. Previn alergiile prin imbunatatirea functiilor sistemului imunitar

Tractul digestiv reprezinta cel mai mare rezervor al sistemului imunitar, la nivelul acestuia proportia bacteriilor benefice fiind mai mare decat cea a bacteriilor patogene. Orice dezechilibru aparut la nivelul acestui raport, care inclina balanta in favoarea bacteriilor rele nu face decat sa slabeasca capacitatea de aparare a organismului, iar acesta sa fie predispus la diferite tipuri de alergii.

In felul acesta, hrana cu probiotice nu face decat sa mentina echilibrul constant al bacteriilor benefice si sa reduca astfel incidenta alergiilor, afectiuni medicale din ce in ce mai des intalnite in viata cainilor de apartament.

4. Cresc imunitatea

Alimentele ce contin probiotice ajuta la formarea acizilor grasi cu lant scurt. Acesti acizi blocheaza cresterea si activitatea unor bacterii precum Salmonella, E-coli, Clostridium, bacterii ce provoaca daune importante starii de sanatate.

5. Combat efectele nocive ale stresului

Stresul schimba compozitia chimica a corpului creand un mediu acid, propice dezvoltarii microorganismelor patogene. O manifestare usor observabila la aceste animale este diareea. Administrarea suplimentara de probiotice la aceasta categorie de animale nu face decat sa mentina in limite normale micropopulatia benefica sensibilizata.

6. Potenteaza asimilarea vitaminelor si a mineralelor

Hrana cu probiotice favorizeaza asimilarea vitaminelor si a mineralelor, nutrienti indispensabili vietii.

7. Mentin sanatatea creierului

Probioticele sunt responsabile de producerea neurotransmitatorilor si ale neuropeptidelor constituienti ce mentin sanatatea celulei nervoase.

8. Scad colesterolul si previn boli precum diabetul, obezitatea si afectiunile cardiovasculare

Probioticele sunt implicate in producerea unor acizi specifici cu efecte benefice in productia de grasimi de catre ficat, dar si in descompunerea colesterolului.

9. Intensifica metabolismul si stimuleaza procesele naturale de detoxifiere

Probioticele intensifica metabolismul si stimuleaza procesele naturale de detoxifiere ale organismului cainelui.

10. Faciliteaza schimbarea alimentatiei cainilor

Probioticele faciliteaza schimbarea alimentatiei cainilor in diferite etape de viata, trecerea de la alimentatia materna la cea solida, trecerea de la hrana de junior la cea pentru adulti, trecerea de la hrana pentru adulti la cea destinata seniorilor, si reduc riscul aparitiei fenomenelor digestive anormale.

11. Restabilesc microflora intestinala normala in cazul tratamentului cu antibiotice si previn aparitia infectiilor fungice

Orice doza de antibiotic omoara atat bacteriile patogene, cat si bacteriile prietenoase, ceea ce face ca in perioada antibioterapiei imunitatea organismului sa scada atat datorita scaderii probioticelor raspunzatoare de digestie si asimilare, procese care controleaza cantitatea de nutrienti ce ajung in circulatie. Pe de alta parte reducerea numarului de bacterii benefice va crea conditii favorabile ce permit toxinelor si microorganismelor patogene sa ajunga mai usor in sange.

In toate siuatiile in care se impune antibioterapia suplimentarea hranei cu probiotice reprezinta o necesitate!

Studiile actuale au dovedit eficienta urmatoarelor tulpini de bacterii benefice asupra sanatatii cainilor, bacterii ce indeplinesc efectele mai sus amintite: Lactobacillus acidophilus, Enterococcus faecium, Bifidobacterium lactis, Lactobacillus casei, Bifidobacterium breve etc.

Probioticele in hrana pentru caini

Suplimentarea alimentatiei cu probiotice se poate face prin achizitionarea preparatelor de uz veterinar care include in compozitie aceste bacterii miraculoase pentru sanatate.

Tinand cont de imunitatea tot mai precara a raselor existente in ziua de azi si de predispozitia reala a acestora catre anumite afectiuni, producatorii de hrana si-au imbunatatit formulele prin diferite procedee tehnice ce permit includerea probioticelor in alimentatia de baza.

Avantajul unei hrane cu probiotice este acela de a furniza in mod constant aceste microorganisme prietenoase ce mentin imunitatea si longevitatea animalului mult iubit.

About admin

Check Also

Cum ne protejam ochii

Chiar daca ne aflam in cel mai rece anotimp al anului, nu trebuie sa uitam …