luni , 4 noiembrie 2024
Home / Nutritie & Fitness / Cresterea in Greutate si Masa Musculara

Cresterea in Greutate si Masa Musculara

Când obiectivul nostru este creșterea in greutate este foarte important ca aceasta sa se producă prin dezvoltarea masei musculare si nu prin acumularea de țesut adipos, grăsime!

Masa musculara bine dezvoltata va ofera nu numai o îmbunătățire a aspectului fizic dar si o putere mai mare. Acumularea de grăsime este nociva pentru sănătate si nu oferă un aspect fizic plăcut.

In procesul de creștere sau scădere in greutate trebuie sa fim realiști in ceea ce privește masa musculara pe care o acumulam. Trebuie sa stim ca pentru transformarea corpului trebuiesc urmăriți mai mulți parametri precum: sexul, vârsta, programul de antrenament, regimul alimentar, potențialul genetic si foarte important MOTIVATIA

Pentru a creste in greutate trebuie sa fiți conștienți ca aportul de calorii trebuie sa fie mai mare. Specialistii spun ca ne trebuie un minim de 500 kcal/zi peste valoarea de menținere a regimului alimentar zilnic. De exemplu o persoana care are nevoie de 2500 kcal/zi pentru activitatea lui va trebui sa consume peste 3000 kcal pentru a creste in greutate.

Un impact major pentru creșterea in greutate îl are acest aport caloric suplimentar, contrar opiniei multora! Un aport caloric suficient susține necesarul energetic zilnic astfel asigurând creșterea masei musculare folosindu-se la maxim de proteinele din alimentație. Daca aportul caloric este insuficient, va face ca o parte de proteinele din alimentație sa fie folosite pentru satisfacerea nevoilor energetice in loc sa fie folosite pentru dezvoltarea masei musculare.

Oricine doreste sa creasca in greutate, trebuie sa fie mult mai atent cu alimentatia decat in mod normal. Trebuie sa mancati mai frecvent, chiar daca uneori nu va este foame. Aportul caloric suplimentar este de preferat sa provina in principal din alimente. Suplimentele nutritive pot sa reprezinte o alternativa buna, in special atunci cand nu aveti prea mult timp la dispozitie pentru a va prepara mese bogate in proteine – totusi este de preferat ca cea mai mare parte a dietei zilnice sa provina din alimente naturale, proaspete sau gatite. Oricat de importante ar fi proteinele pentru dezvoltarea masei musculare, nu uitati ca fara un aport optim de carbohidrati, acestea nu pot fi metabolizate in organism. Alimentele bogate in carbohidrati trebuie sa va asigure necesarul de 50-60% carbohidrati in dieta zilnica.

Carnea de vaca, pui, peste, ouale, branza – contin proteine de calitate, dar foarte putini carbohidrati. Laptele (de vaca si cel de soia), iaurtul, branza de vaci, fasolea si mazarea reprezinta surse atat de proteine, cat si de carbohidrati.

Legumele, fructele, orezul, painea si cerealele sunt bogate in carbohidrati, dar contin destul de putine proteine.

Ca sa consumati simultan suficienti carbohidrati si proteine, va trebui sa faceti combinatii intre grupele de alimente ce contin multi carbohidrati, cu grupele alimentare ce contin multe proteine.

De exemplu, la salate adaugati ton, pui sau oua, peste paste puneti bucatele de carne cu sos, mancati paine cu branza, cereale cu lapte sau iaurtul si orezul fiert amestecati-l cu fasole. O alternativa la concentratele proteice poate fi un amestec de lapte praf degresat cu fulgi de ovaz sau orez fiert.

Articol inspirat de Andie.ro

About admin

Check Also

Mituri despre slabit

Astăzi, slăbitul rapid și arderea grăsimilor din organism sunt probleme des întâlnite. De aceea și …