joi , 30 mai 2024
Home / Uncategorized / Camera Auto

Camera Auto

1. De ce să-ți cumperi o cameră video auto?

Avem patru motive:

Există un principal motiv foarte important: pentru protecția personală – camera video auto este martorul imparțial pe care îl aveți tot timpul în mașină în cazuri nefericite de accident.

-Am avut cazuri pe trafictube în care vinovatul nu recunoștea că a trecut pe roșu.
-Avem un caz în care poliția a ridicat permisul unui coleg pentru că a depășit pe linie continuă o mașină parcată pe stradă, cu avariile în funcțiune și care și-a recuperat permisul ulterior în instanță pe baza înregistrării.
-Sunt câteva cazuri de șantaj din seria „îți face semn să treci chiar dacă nu ai prioritate după care intră în tine și-ți cere bani ca să nu meargă la poliție”
-Și avem un caz în care niște agresori au coborât să se ia de șoferul unui autoturism și s-au oprit instant când au văzut camera montată în parbriz.

Alt doilea motiv ar fi folosirea camerei ca dovadă la poliție. Am vorbit cu un polițist care a lucrat o vreme îndelugată la constatări și îmi povestea că de câte ori unul dintre șoferii implicați în accident avea înregistrarea video, se bucurau nespus. De ce? Pentru că filmulețul nu avea nicio legătură cu ce declara vinovatul. Le era mult mai ușor să determine ce se întâmplase și să aplice sancțiuni. Da, polițiștii de la constatări se uită pe înregistrările furnizate de pe camera video auto.

Al treilea motiv este pentru a filma haosul din trafic. Este un calmant foarte bun pentru nervii pe care îi acumulăm în trafic. Avantajul nostru, al posesorilor de de camere, este că avem camera pornită înainte să se întâmple evenimentul. Spre deosebire de televiziuni care filmează doar urmările evenimentului.

Al patrulea motiv este pentru a filma drumuri minunate în concedii. Ajungeți într-o zonă spectaculoasă cu un drum care șerpuiește într-un peisaj de vis sau traversați niște chei incredibile? Aveți camera deja pornită. Pentru cazuri de acest gen vă recomand cu căldură să folosiți și un filtru CPL pentru rezultate de invidiat.

2. Considerații generale despre camere video auto

Criteriile de bază sunt:

– să nu fie cu baterie sau dacă e cu baterie să fie una foarte mică. De ce? Există trei factori care duc la încingerea camerei: funcționarea în sine, soarele și bateria care se încarcă permanent. Supra-încălzirea duce la umflarea bateriei și distrugerea unor componente interne. Știu că vă doriți uneori să lăsați camera în mașină peste noapte ca să filmați dar autonomia unei camere cu baterie este undeva pe la 2 ore. Pentru așa ceva vă recomand mai jos două sisteme foarte bune de conectare a camerei direct la bateria mașinii.

– să includă tehnologie WDR (Wide Dynamic Range) sau HDR (High Dynamic Range) pentru a filma cum trebuie la răsărit sau apus când sunteți cu soare în față. Majoritatea drumurilor zilnice sunt dimineața și seara (spre birou și spre casă). Sunt cele două perioade când veți folosi cel mai des camera în mod obișnuit.

– să filmeze bine noaptea. Producătorii merg pe două variante: un senzor mai scump și sensibil la lumină sau o lentilă cu un F cât mai mic. În general, camerele ceva mai ieftine dar cu o calitate decentă a filmării de noapte conțin un senzor cu tehnologie mai puțin scumpă și compensează cu o lentilă cu un F cât mai mic. Singura variantă ca să vă dați seama dacă o cameră de mașină filmează bine noaptea este să căutați pe youtube clipuri postate de utilizatori obișnuiți, nu de producători. Și să fiți atenți să fie filmate noaptea, nu când se întunecă afară.

– să aibă un unghi de filmare larg. Undeva peste 130°. Eu personal recomand un unghi cât mai larg de filmare pentru că, în general, evenimentele rutiere se întâmplă în apropierea mașinii, mai ales în localitate, și atunci ai nevoie de vizibilitate cât mai bună în părțile laterale.

– să fie foarte ușor de montat și demontat din suport – o cameră video auto nu trebuie să fie deranjantă.

– să pornească singură înregistrarea în momentul în care porniți motorul (majoritatea fac asta).

– să scrie în ciclu astfel încât tot timpul să aveți ultimele 7 ore de filmare (în cazul unui microSD card de 32 GB).

– să aibă un buton cu care să salveze porțiuni de înregistrare sau să marcheze un fișier ca „read only”

Referitor la opțiunea de filmare în parcare, este o funcționalitate bună pentru că în momentul în care camera intră în parking mode, filmează în continuare și salvează pe SD card doar dacă se mișcă ceva în imagine sau este activat senzorul G. Acest lucru vă salvează foarte mult timp în cazul în care sunteți nevoiți să căutați ceva pe înregistrarea de peste noapte. Pe de altă parte, eu personal, nu recomand să vă lăsați camera în parbriz. Am câțiva clienți cărora le-a fost spartă mașina pentru a li se fura chiar camera. Eu le mai las în parbriz pe la mall-uri sau parcări cât de cât supravegheate sau prin care fluxul de oameni este destul de mare. Dar în rest nu prea risc.

Nu recomand camerele video de acțiune montate pe mașină. Producătorul nu le-a proiectat pentru a fi montate în permanență pe mașină (chiar dacă unele modele au primit această funcție printr-un update de firmware) și conțin baterie proprie. O încărcare permanentă combinată cu soarele care bate pe ea și cu încălzirea datorată funcționării pot duce la distrugerea bateriei și chiar defectarea camerei. Am folosit GoPro-uri pe mașină când camerele video auto erau niște glumițe în materie de calitate video și am trecut prin asta.

GPS-ul este util dacă doriți să afișați viteza pe imaginile înregistrate. Mai adaugă în general câteva funcții de genul atenționare la schimbarea nedorită a benzii pe autostradă sau dacă există pericolul să te ciocnești de cel din față. Unele camere salvează și într-un fișier separat coordonate de pe drum astfel încât, cu soft-ul camerei instalat pe computer, să poți rula filmul în paralel cu traseul parcurs suprapus peste google maps. Mai există câteva modele de camere video auto care au și o bază de date cu radarele fixe și te avertizează automat când ajungi în zonă. Eu personal nu mai folosesc funcțiile GPS (mai multe detalii despre aceste funcții GPS în secțiunea Mituri de mai jos).

3. Camere video pentru motociclete

Pentru motociclete este o cu totul altă poveste. Acolo ai nevoie de o cameră video auto de acțiune care să funcționeze pe baterie și să fie impermeabilă.

Cea mai bună poziționare a camerei este pe cască. Capul împreună cu reacția corpului constituie cel mai bun sistem de stabilizare pentru imagine. Avem tot timpul tendința să contrabalansăm mișcarea și vibrațiile pentru ca imaginile preluate de ochi, senzorul nostru natural, să fie cât mai stabile astfel încât să nu ne concentrăm prea mult când le prelucrăm în cap. 🙂 În plus, camera montată pe cască ne transformă într-un cameraman natural. Dacă se-ntâmplă ceva în stânga, mutăm automat capul în stânga și filmăm. Filmăm exact ce vedem.

Poziționarea în oricare alt loc pe motocicletă va permite camerei să preia toate vibrațiile și rezultatul final să fie unul destul de neplăcut vizual.

Am văzut și camere prinse de pieptul motociclistului dar acolo trebuie să aveți mare grijă cu poziționarea acesteia. Poziția motociclistului este ușor înclinată și camera trebuie fixată cumva să filmeze în sus. Oricum, nu se aplică dacă aveți motocicletă de viteză și mergeți de obicei în poziția „pe burtă”. Este o variantă bună în cazul în care aveți motor de enduro și mergeți prin păduri. Există pericolul ca o cameră montată pe cască să se agațe de o creangă și să iasă un accident urât. Știu pe cineva care a pățit-o în timp ce călărea un quad. Eventual poziționați camera pe cască în lateral.

4. Camere video auto

În acest moment, produsele vândute pe acest magazin online sunt dominate de doi mari producători: Vicovation și Mio. Principalul criteriu pentru care aceste două brand-uri au fost selectate este fiabilitatea. Toate modelele de la acești doi producători au o rată de defectare de sub 1%. De exemplu, din aproximativ 800 de camere Vicovation vândute în 2015 s-au întors în garanție doar 3 bucăți.

Modelele de la Vicovation, disponibile în acest moment, au calitatea cea mai bună din punct de vedere video de pe piață, sunt foarte robuste și nu au baterii. Au doar doi condensatori foarte puternici care țin camera pornită câteva secunde de la oprirea motorului pentru a salva fișierele. Modelele de la Mio au o calitate bună din punct de vedere video, acoperă o plajă mai mare de preț, sunt foarte robuste și folosesc baterii de capacitate mică (230-300 mAh) pentru a salva fișierele în momentul în care opriți motorul.

Toate camerele pot fi alimentate la 12V sau 24V (camioane de exemplu).

About admin

Check Also

Cum ne protejam ochii

Chiar daca ne aflam in cel mai rece anotimp al anului, nu trebuie sa uitam …